Έντυπη Έκδοση Ελευθεροτυπία, Πέμπτη 21 Απριλίου 2011
ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΕΞΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΥΤΑ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ
Τούμπες πάνω στα σκουπίδια
Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
«Οποιος είναι με την Κερατέα είναι εναντίον μας και δεν έχει θέση σε αυτό το δημοτικό συμβούλιο». «Αυτό» είναι το συμβούλιο του Δήμου Φυλής και εκείνος που λέει τα παραπάνω είναι ο δήμαρχος Δημήτρης Μπουραΐμης, βράδυ αργά Μεγάλης Τρίτης μέσα στην ίδια αίθουσα όπου πριν από έξι χρόνια, ο τότε δήμαρχος Ανω Λιοσίων και «άρχων των σκουπιδιών» Νίκος Παπαδήμας δέχτηκε επίθεση με αβγά λίγο πριν παραιτηθεί διακόπτοντας την τέταρτη κατά σειρά θητεία του.
Περίπου τριακόσιοι πολίτες άφησαν προχθές βράδυ το τροπάριο της Κασσιανής και τη μελοποιημένη της μετάνοια, γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα και απαίτησαν να ακούσουν «μετάνοιες» από τους τοπικούς άρχοντες για την περιοχή τους που εδώ και 50 χρόνια έχει μετατραπεί σε «σκουπιδαποθήκη του Λεκανοπεδίου», αλλά και αποφάσεις για το οριστικό κλείσιμο της χωματερής.
Στη διάρκεια της τετράωρης συνεδρίασης την οποία παρακολούθησε η «Ε», η ένταση κορυφώθηκε πολλές φορές, χωρίς πάντως να πέσουν αβγά ή γιαούρτια. Ισως διότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εκπροσωπείται από συγκεκριμένη δημοτική παράταξη... Ισως διότι ο κ. Μπουραΐμης, αν και θεωρείται στενός συνομιλητής του Θ. Πάγκαλου, άλλαξε γραμμή στη διάρκεια της συνεδρίασης και πρότεινε να εκδώσει ο δήμος ψήφισμα κόντρα στον σχεδιασμό της κυβέρνησης «για να μας φοβηθούν»!
Πολλές ήταν οι αφορμές για την προχθεσινή συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Φυλής, την οποία προκάλεσε η ανεξάρτητη δημοτική παράταξη «Ενότητα Πολιτών», με επικεφαλής τον προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ Σάββα Σάββα.
Η «νίκη» της Κερατέας, που αντιστάθηκε στην επέλαση των ΜΑΤ και ξεκινά διάλογο για να μην εφαρμοστεί ο Περιφερειακός Σχεδιασμός (ΠΕΣΔΑ), ήταν σίγουρα μία από αυτές, αλλά όχι και η μοναδική. Η μάχη της Κερατέας δόθηκε για να μη γίνει Χώρος Υγειονομικής Ταφής στην περιοχή, αλλά ο ΠΕΣΔΑ Αττικής περιλαμβάνει πολλά περισσότερα. Μεταξύ άλλων, τρεις χώρους ταφής (Φυλή, Γραμματικό, Κερατέα) και τέσσερα εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων: δύο στη Φυλή, όπου θα γίνεται επεξεργασία 1.100.000 τόνων απορριμμάτων (81% του συνόλου), και από ένα σε Γραμματικό και Κερατέα, όπου θα μοιράζονται οι υπόλοιποι 255.000 τόνοι (19%).
Τα συγκεκριμένα εργοστάσια έχουν προϋπολογισμό κατασκευής 365 εκατ. ευρώ, για την τεχνολογία που θα χρησιμοποιούν προωθείται η μέθοδος της βιοξήρανσης, την οποία στηρίζει ο όμιλος Μπόμπολα, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα δεν θα τα κατασκευάσει απλώς αλλά και θα τα λειτουργεί με συγκεκριμένο αντίτιμο. Το υλικό που θα παράγεται από την επεξεργασία θα προωθείται σε άλλα εργοστάσια καύσης για παραγωγή ενέργειας, η οποία επίσης θα επιδοτείται ως «πράσινη».
Κεντρικό ρόλο σε αυτό τον κύκλο εργασιών γύρω από τη διαχείριση σκουπιδιών παίζουν οι επιχειρήσεις που συνασπίζονται υπό τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ανακύκλωσης Ενεργειακής Αξιοποίησης (ΣΕΒΙΑΝ) στον οποίο προεδρεύει ο Αθ. Κατρής, στέλεχος του ομίλου Μπόμπολα (ΗΛΕΚΤΩΡ). Ο ΣΕΒΙΑΝ πραγματοποίησε στις 30 Μαρτίου 2011 συνέντευξη Τύπου (η «Ε» δεν είχε κληθεί), όπου ούτε λίγο ούτε πολύ ο Σύνδεσμος παρότρυνε την κυβέρνηση να «αφήσει στην άκρη» την Κερατέα και να προχωρήσει με διαδικασίες κατεπείγουσες τα εργοστάσια στη Φυλή.
Κατά σύμπτωση, την ίδια μέρα, ο δήμαρχος Φυλής Δ. Μπουραΐμης έστελνε επιστολή στον πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλο και τους υπουργούς Εσωτερικών Γ. Ραγκούση και Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη. Στην επιστολή, την οποία δημοσιοποίησε το υπουργείο Εσωτερικών, ο κ. Μπουραΐμης τόνιζε ότι οι κάτοικοι της περιοχής του ζουν έναν «περιθωριακό ρατσισμό», αφού μόνο στη Φυλή εφαρμόζεται η νομιμότητα και λειτουργεί ο ΧΥΤΑ, που όμως δεν αντέχει πάνω από 2,5 χρόνια ακόμη. Ο κ. Μπουραΐμης έθετε μια σειρά μέτρων που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι διαφορετικά «η ανοχή των κατοίκων της Δυτικής Αττικής και ιδιαίτερα του Δήμου Φυλής θα ανήκει στο παρελθόν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται». Στα μέτρα περιλαμβάνονται:
* Αμεση εκτέλεση όλων των έργων του ΠΕΣΔΑ.
* Εργα στη Φυλή για να εξαφανιστούν οι συνέπειες από τη λειτουργία του ΧΥΤΑ και αυστηρή τήρηση των περιβαλλοντικών όρων.
* «Εταιρική συμμετοχή και εκπροσώπηση στο διοικητικό συμβούλιο της αναδόχου εταιρείας που θα αναλάβει την κατασκευή και λειτουργία του εργοστασίου επεξεργασίας των απορριμμάτων».
Με άλλα λόγια, ο δήμαρχος Φυλής, όχι μόνο δεχόταν να γίνουν νέες εγκαταστάσεις στη Φυλή, αλλά ζητούσε και συμμετοχή στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας που θα αναλάμβανε όλα τα παραπάνω.
Στην προχθεσινή εισήγησή του ο Σάββας Σάββας όπως και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας επέμειναν πολύ στη συγκεκριμένη επιστολή. «Δεν δεχόμαστε κανένα καινούριο έργο, δεν προσκυνάμε οικονομικά συμφέροντα, βάζουμε πάνω απ' όλα τις ζωές των παιδιών μας, η αντίδρασή μας θα είναι πιο έντονη από εκείνη των κατοίκων της Κερατέας», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Σάββας, ζητώντας να μείνουν μόνον οι εγκαταστάσεις που χρειάζονται για να επεξεργάζεται η περιοχή τα δικά της απορρίμματα. Δέκα σύλλογοι της περιοχής κατέθεσαν το δικό τους ψήφισμα μιλώντας για «ανυπόφορη δυσωδία πενήντα χρόνων».
Παρά ταύτα, ο Δ. Μπουραΐμης πρότεινε το ψήφισμα να στηρίζεται στην επιστολή που είχε στείλει στον πρωθυπουργό και επέμεινε να τεθεί σε ψηφοφορία. Οι αντιδράσεις που ακολούθησαν από το ακροατήριο και την αντιπολίτευση, φαίνεται ότι τον ανάγκασαν σε στροφή 180 μοιρών και έκανε άλλη πρόταση, που ζήτησε να ψηφιστεί ομόφωνα «για να μας φοβηθούν» και «βλέπουμε αργότερα». Συνοπτικά στην πρόταση αυτή, που ψηφίστηκε και από την παράταξη Σάββα, προβλέπεται:
* κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής έως το 2014,
* κανένα άλλο έργο διαχείρισης απορριμμάτων στην περιοχή πλην όσων χρειάζονται για την τοπική παραγωγή. *
Ανακύκλωση της έντασης
Εκατομμύρια τόνοι σκουπιδιών θαμμένοι σε χιλιάδες στρέμματα γης συνθέτουν την ιστορία της περιοχής Λιοσίων-Φυλής από τις αρχές της δεκαετίας του '60. «Ολοι επωφελήθηκαν από τα σκουπίδια», επέμενε να φωνάζει προχθές ο δήμαρχος Φυλής Δ. Μπουραΐμης επιχειρώντας τη δική του ιστορική αναδρομή.
«Ζούμε στην πιο υποβαθμισμένη και φθηνή σε αξίες γης περιοχή!», «βγάλαμε τον καρκίνο τόσα χρόνια», του φώναζαν από κάτω πολίτες και πρώην δημοτικοί άρχοντες αντιδρώντας στο δημαρχιακό «μαζί τα φάγαμε».
«Είδαμε και την Μπέντλεϊ του Λεωνίδα Μπόμπολα έξω από το δημαρχείο», ανέφερε κάποια στιγμή ένας από τους παλαιότερους δημάρχους της περιοχής, ο Σταμάτης Γεώργας, που ανέλαβε τις τύχες των Ανω Λιοσίων το 1978. «Σιγά μη μας έχει ανάγκη ο κ. Μπόμπολας... Εσείς ακόμη δεν καταλάβατε ότι επί δημαρχίας σας επεκτάθηκε η χωματερή κατά 1.800 στρέμματα;», του απάντησε ο Δ. Μπουραΐμης.
Μέχρι τις 31/12/2010, Ανω Λιόσια και Φυλή ήταν δύο ξεχωριστοί, γειτονικοί δήμοι. Εως τότε, ο Δ. Μπουραΐμης ήταν δήμαρχος Φυλής (Χασιά) εκλεγόμενος σε αλλεπάλληλες αναμετρήσεις με συντριπτικά ποσοστά, όπως συνέβαινε και με τον Ν. Παπαδήμα (έως το 2002) στα Ανω Λιόσια. Σε εδάφη του Δήμου Ανω Λιοσίων ήταν που θάβονταν τα σκουπίδια της Αττικής από τη δεκαετία του '60, για να περάσουν στα εδάφη του Δήμου Φυλής (δηλαδή λίγα μέτρα παραδίπλα) στη δεκαετία του 2000. Οταν προέκυψε ο καλλικρατικός Δήμος Φυλής που ένωσε τους δύο (πολλοί Λιοσιώτες συνεχίζουν να αντιδρούν για το όνομα), ο κ. Μπουραΐμης εξασφάλισε τη στήριξη του Ν. Παπαδήμα και κατάφερε να επικρατήσει αλλά με μεγάλη δυσκολία. Στον δεύτερο γύρο έλαβε 51,2%, ενώ στον πρώτο είχε έρθει δεύτερος (34,5%) μετά τον Χρ. Παππού (34,9%) ο οποίος με τη στήριξη της Ν.Δ. εξελέγη δήμαρχος Ανω Λιοσίων το 2006.
«Από το 1963 άρχισε εδώ το εμπόριο των σκουπιδιών», ξεκίνησε την εξιστόρηση ο Δ. Μπουραΐμης για να απαντήσει «σε όσους ωρύονται». «Ερχονταν οι τοπικοί Μπόμπολες και πετούσαν τα σκουπίδια. Το πρώτο έγκλημα όμως έγινε το 1970, όταν η χούντα χωροθέτησε χίλια στρέμματα χωματερής. Κανείς τότε δεν αντιστάθηκε» (!!!) τόνισε ο δήμαρχος. «Ούτε όμως και το 1982 αντέδρασε κανείς όταν επεκτάθηκε κατά 1.800 στρέμματα», συνέχισε. «Και να μη μιλήσω για το τέλος της δεκαετίας του '90, όταν πλήθος τότε δημάρχων έβαζαν μέσον για το ποιος θα κρατήσει τα σκουπίδια ώστε να πάρει αντισταθμιστικά και ταξίδευαν δωρεάν ανά τον κόσμο για να δουν πώς γίνεται αλλού η διαχείριση των σκουπιδιών».
«Τριακόσια εκατομμύρια μάζεψαν οι δήμαρχοι τόσα χρόνια και όλα πήγαν σε "προσωπικούς στρατούς" και ποδοσφαιρικές ομάδες... Τίποτε δεν έμεινε για τους πολίτες», φώναζε ο σύμβουλος της μειοψηφίας Κ. Βάβουλας.
Το «σώσε» όμως προκάλεσαν οι αναφορές στη νίκη της Κερατέας και τις επιδοκιμασίες από το ακροατήριο: «Οταν κερδίζει η Κερατέα χάνουμε εμείς... Μήπως έχει κανείς εδώ μέσα εξοχικό στην Κερατέα;», έλεγε ο δήμαρχος: «Για να ελευθερωθεί η περιοχή μας πρέπει να γίνουν οι άλλοι ΧΥΤΑ αλλά και σταθμοί μεταφόρτωσης... Οσοι μας στέλνουν τα σκουπίδια τους δεν θα μας πουν και τι να κάνουμε. Φοβάστε όταν σας λέμε να τα διαχειριστείτε μόνοι σας (απευθυνόμενος σε επιτροπή κατοίκων του Καματερού)». Και μία ακόμη απειλή: «Μετά την 1η Ιουλίου δεν θα δεχόμαστε τα σκουπίδια των δήμων που δεν ακολουθούν τον ΠΕΣΔΑ»...
Α.Χ.