Πανόραμα Φυλής

Πανόραμα Φυλής
Πανόραμα Φυλής e-mail : sillogos.panoramatos@gmail.com

Διαχειριστές του site.

Διαχειριστές του site έχουν οριστεί από το Δ.Σ. ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του συλλόγου.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ-ΕΞΩΡΑΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ " ΤΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ " Διεύθυνση: Πλατεία Άνοιξης Πανόραμα Δήμου Φυλής Αττικης. Τα γραφεία του Συλλόγου θα είναι ανοιχτά : Κάθε Πέπτη από 19:00 έως 21:00 και Κυριακή 11:00 εώς 13:00.

Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΕΧΕΙ ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΦΥΛΗΣ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



ΕΞΑΡΣΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ

Εισήγηση Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής κας Σταυρούλας Δήμου στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής στις 21 Ιουνίου 2012



Δυστυχώς τον τελευταίο καιρό είμαστε μάρτυρες μιας αυξημένης παραβατικότητας με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τις πρόσφατες εκτεταμένες ζημιές σε εμπορικά καταστήματα, τον πετροπόλεμο, τους τραυματισμούς συνανθρώπων μας, που επακολούθησαν το τροχαίο ατύχημα που προκάλεσε συγκεκριμένη ομάδα πληθυσμού στα Άνω Λιόσια, την Κυριακή των εκλογών και είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο ενός αστυνομικού και τον τραυματισμό ενός άλλου.



Στη Δυτική Αττική υπάρχουν αρκετοί καταυλισμοί  τέτοιων ομάδων. Μιλάμε για την περιοχή Στρίφι Ελευσίνας, το Σοφό Ασπροπύργου, Βλυχό Μεγάρων, Νεόκτιστα & Ν. Ζωή Ασπροπύργου, καθώς και το Ζεφύρι.



Στο Στρίφι και στο Σοφό Ασπροπύργου οι καταυλισμοί είναι πρόχειροι και  καλύπτουν μεγάλη έκταση. Οι ανάγκες για ύδρευση εξασφαλίζονται, είτε με το να μεταφέρουν οι ίδιοι νερό από κάποιες αυτοσχέδιες βρύσες, είτε με σωλήνες που έχουν συνδεθεί παράνομα στο υπάρχον δίκτυο ύδρευσης. Κάποιες οικογένειες σε κάθε οικισμό  δεν έχουν ρεύμα, άλλες πάλι έχουν συνδεθεί παράνομα. Και φυσικά από αποχέτευση ούτε λόγος!!!!



Το όλο σκηνικό συμπληρώνεται από διάσπαρτους σωρούς από μπάζα οικοδομών, ξύλα, πλαστικά, μεταλλικά αντικείμενα, σωροί από χρησιμοποιημένες αμμοβολές.  Αν κάποιος περπατήσει τις περιοχές αυτές θα εντοπίσει διάσπαρτα ίχνη από καμένα ελαστικά, καλώδια προκειμένου να πάρουν το χαλκό για να τον πουλήσουν. Εδώ η περιβαλλοντική υποβάθμιση είναι εμφανής. Μάλιστα από την καύση των ελαστικών εκλύονται απαέρια στην ατμόσφαιρα, επιβαρύνοντάς με ουσίες οι οποίες είναι εξαιρετικά επικίνδυνες για την υγεία όλων μας.

Ανάλογη εικόνα διαπιστώνει κανείς  και στο Βλυχό Μεγάρων, στα Νεόκτιστα & Ν. Ζωή Ασπροπύργου, καθώς και στο Ζεφύρι,  περιοχές όπου έχουν αναπτυχθεί οικισμοί με κτίσματα όπου θα πρέπει να ελεγχθεί η νομιμότητα τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες πολεοδομίας των Δήμων.



Καθημερινές είναι οι καύσεις που καταγράφονται γύρω από το χώρο του Θριασίου Νοσοκομείου, στα Νεόκτιστα αλλά και σε άλλες περιοχές του Ασπροπύργου, των Μεγάρων και της Φυλής, τόσο το χειμώνα όσο και κατά την διάρκεια των πυρόπληκτων καλοκαιρινών μηνών, όπου ο κίνδυνος επέκτασης της φωτιάς είναι μεγάλος. Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως η πυροσβεστική υπηρεσία δέχεται ¨βροχή¨ κλήσεων για να επέμβει σε τέτοιες περιπτώσεις, αντί να ασχολείται με σοβαρά περιστατικά πυρκαγιών που λαμβάνουν χώρα στα δάση μας.



Δυστυχώς από ένα ανάλογο περιστατικό καύσης καλωδίων και ελαστικών στον καταυλισμό του Στρίφι Ελευσίνας ξεκίνησε, την Τετάρτη 20 Ιουνίου, πυρκαγιά που με τη βοήθεια των ισχυρών ανέμων απείλησε το αεροδρόμιο Ελευσίνας και επεκτάθηκε σε παρακείμενη χορτολιβαδική και αγροτική έκταση. Η μάχη με τις φλόγες στοίχισε τη ζωή ενός 28χρονου πυροσβέστη ο οποίος αισθανόμενος δυσφορία από την εισπνοή των επικινδύνων απαερίων της φωτιάς, μετακομίστηκε στο Θριάσιο Νοσοκομείο όπου και κατέληξε.



Εμείς στη Δυτική Αττική έχουμε προχωρήσει στην καταγραφή των ανεξέλεγκτων αποθέσεων και έχουμε ενημερώσει τους οικείους Δήμους να απομακρύνουν όλες τις ποσότητες στερεών αποβλήτων. Διοργανώσαμε ημερίδα όπου συζητήσαμε το όλο θέμα ζητώντας από τους Δήμους να ενημερώσουν τους ιδιοκτήτες των οικοπέδων να καθαρίσουν τους ακάλυπτους χώρους, την δε Αστυνομία να έχει πιο ενεργό συμμετοχή. Ενημερώσαμε ακόμα και την ΕΥΔΑΠ να αποκαταστήσει τις παράνομες συνδέσεις. Το  όλο θέμα είναι δύσκολο και έχει πολλές διαστάσεις. Είναι δε από τα προβλήματα που θα συζητηθούν στο Περιφερειακό Συμβούλιο, παρά το γεγονός ότι αποτελεί αρμοδιότητα άλλων φορέων της Διοίκησης.



Κατά την άποψη μου από κοινού η Αστυνομία και η Πυροσβεστική θα πρέπει να δουν το θέμα της παραβατικότητας και να υπάρξουν αποφάσεις που θα ληφθούν από τον Υπουργό Δημοσίας Τάξης.

Θα πρέπει να εξευρεθούν χώροι σε αγροτικές περιοχές όπου θα εγκατασταθούν σε τροχόσπιτα με κατάλληλες υποδομές ώστε να εκλείψουν οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης που παρατηρούνται.  Ευθύνη εδώ έχουν και οι Δήμοι όπου οφείλουν να βρουν χώρους κατάλληλους, μετά από γνωμοδότηση της Υγειονομικής Υπηρεσίας, στις οποίες θα εγκατασταθούν με απόφαση του Γεν. Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης.



Ταυτόχρονα πρέπει να αναζητηθεί μια λύση όπου με νόμιμο τρόπο θα μπορεί η συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα να παραδίδει με παραστατικά τα υλικά που συλλέγουν, χωρίς οι ίδιοι να προχωρούν σε κάποιας μορφής μεταποίηση τους. Σε αντίθετη περίπτωση θα συνεχιστεί η κατάσταση να καίνε ελαστικά, καλώδια, να προβαίνουν σε κλοπές υλικών από υπαίθριους χώρους βιομηχανιών, να ξηλώνουν ακόμα και κρουνούς πυροσβεστικής και να κάνουν συνέχεια πλιάτσικο στο χώρο του ΧΥΤΑ Φυλής.