Στη «µάχη» της Κερατέας δεν µπορεί να υπάρχουν µόνο νικητές ή µόνο νικηµένοι. Δηλαδή τι θα γίνει αν αύριο δικαιολογηµένα οι κάτοικοι της Φυλής κλείσουν τη χωµατερή; Θα έχουµε εµφύλιο στην Αττική;
΄Ήαλλάζουµε νοοτροπία στη διαχείριση των αποβλήτων ή βουλιάζουµε και πνιγόµαστε στα σκουπίδια, επισηµαίνει ο περιφερειάρχης της Αττικής Γιάννης Σγουρός χρησιµοποιώντας τη φράση του Πρωθυπουργού. Τάσσεται υπέρ της εφαρµογής του Περιφερειακού Σχεδιασµού, ενώ ενόψει της ανάληψηςτης αρµοδιότητας από την περιφέρεια έχει αρχίσει διάλογο Ζήσαµε µήνες µε µπλόκα και επεισόδια στην Κερατέα. Θεωρείτε δικαιολογηµένες τις αντιδράσεις των κατοίκων ή πιστεύετε πως πρέπει να προχωρήσει η κατασκευή του ΧΥΤΥ;
ώστε να συµπληρωθεί και να προσαρµοστεί. Ζήσαµε µήνες µε µπλόκα και επεισόδια στην Κερατέα. Θεωρείτε δικαιολογηµένες τις αντιδράσεις των κατοίκων ή πιστεύετε πως πρέπει να προχωρήσει η κατασκευή του ΧΥΤΥ;
Τώρα που τελείωσαν τα πείσµατα, οι λαϊκισµοί, οι δικαστικές διαµάχες, ένα ζήτηµα είναι το σηµαντικό που αποµένει κατά τη γνώµη µου: η αξιοπιστία του κράτους που δεν ήταν πάντα αυτονόητη. Οι κάτοικοι δεν πιστεύουν ή τους λένε να µην πιστεύουν. Και αφού µιλάµε γιαπίστη, αναρωτιέµαιγιατί οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας στην Ανατολική Αττική «ευλογούσαν» τη βία; Θα ευλογούσαν και εµένα αν πετούσα µια µολότοφ; Ας σοβαρευτούµε επιτέλους. Ή σωφροσύνη να µην εκλαµβάνεται ως αδυναµία!
Ως ο πρώτος αιρετός περιφερειάρχης της Αττικής δεσµεύοµαι ότι η αυστηρή εφαρµογή της ευρωπαϊκής και της ελληνικής νοµοθεσίας, οι τεχνολογίες των εργοστασίων, οι δρόµοι πρόσβασης, η ποιότητα των κατασκευών δεν θα επιβαρύνουν τη ζωήτων πέντε εκατοµµυρίων κατοίκων της Αττικής.Εχω τις ίδιες ανησυχίες µαζί τους και θα πρωτοστατήσω για να γίνει η ζωή µας καλύτερη.
∆εν προκρίνουµε και δεν απορρίπτουµε καµία τεχνολογία. Θέλουµε την τεχνολογία που θα πληροί τους περιβαλλοντικούς όρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα είναι η οικονοµικότερη. Ή µακροπρόθεσµη οριστικήλύση είναι µία: ανακύκλωση στην πηγή – στο σπίτι, στη γειτονιά. Αυτή είναιη προτεραιότητα µου.
Στη «µάχη»της Κερατέας, δεν µπορεί να υπάρχουν µόνο νικητές ή µόνο νικηµένοι. ∆ηλαδή, τι θα γίνει αν αύριο δικαιολογηµένα οι κάτοικοιτης Φυλής κλείσουντη χωµατερή; Θα έχουµε εµφύλιο στην Αττική;
Σε λίγους µήνες η αρµοδιότητα διαχείρισης των απορριµµάτων θα βρίσκεται στα χέρια σας. Το έργο όµως δεν θα έχει ολοκληρωθεί, ή µπορεί και να µην έχει ουσιαστικά ξεκινήσει. Τι θα κάνετε;
Πρέπει όλοι να καταλάβουµε πως όσο καθυστερούν οι διαδικασίες εκτέλεσης του Περιφερειακού Σχεδιασµού, οι µελέτες και οι δηµοπρατήσεις των έργων, οχρόνος τρέχει εις βάρος των πολιτών της Αττικής, των παιδιών µας. Τα σκουπίδια πολλαπλασιάζονται µε εφιαλτικούς ρυθµούς, γίνονταιπεδίo ανταγωνισµού, οικονοµικών και τεχνολογικών συµφερόντων. Θα περάσει µία πενταετία περιµένοντας τι; Να πνιγεί η Αττική; Ή φράση του Πρωθυπουργού, «ή αλλάζουµε ή βουλιάζουµε», έχει απόλυτη εφαρµογή στην περίπτωση αυτή. Ή αλλάζουµε νοοτροπία στη διαχείριση των στερεών και υγρών αποβλήτων ή βουλιάζουµεκαι πνιγόµαστε στα σκουπίδια καιστα λύµατα. Εχουµεξεκινήσει αγώναδρόµου για να ξεπεράσουµε τα προβλήµατα. Τυπικά, την αρµοδιότητα θα την έχουµε την 1η Ιουλίου.
Τα έργα στο Γραµµατικόέχουν προχωρήσει. Στην περίπτωση της Κερατέας, υπάρχει κίνδυνοςνα χαθούν σηµαντικοί πόροι αλλά και ναεπιβληθούν µεγάλαπρόστιµα από τηνΕυρωπαϊκή Ενωση. Αντέχουν οι πολίτες, εν µέσωτέτοιας οικονοµικήςκρίσης, να πληρώνουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κάθε µήνα;
Θα εφαρµοστεί ο Περιφερειακός Σχεδιασµός
Από τον ∆ήµο Λαυρεωτικής αντιπροτείνουν άλλη λύση µε τη δηµιουργία µονάδας στο ΒΙΟΠΑ Κερατέας. Στη ∆υτική Αττική δηλώνουν όµως πως θα φέρει νέες καθυστερήσεις. Πώς θα συγκεράσετε τις διαφορετικές απόψεις;
Εχω δεσµευθεί ως αιρετός περιφερειάρχης για παροχή ίσων συνθηκών και ποιότητας ζωής και στις δυτικές και στις ανατολικές περιοχές. Και στις δύο περιοχές οι κάτοικοι έχουν δικαιώµατα και υποχρεώσεις.
ο περιφερειακός σχεδιασµός, προϊόν ετών από κυβερνήσεις, φορείς, επιστήµονες κ.λπ., πρέπει να εφαρµοστεί έστω και µε προσαρµογές, µε διάλογο και µε νέες δεσµεύσεις. Σε αυτήν την κρίσιµη περίοδο που διανύουµε, οι πολίτες δεν έχουν άλλες αντοχές. ∆εν υπάρχουν περιθώρια να χάνονται ευκαιρίες. Ή να διχάζεται η κοινωνία λόγω έλλειψης πολιτικής επικοινωνίας.
Και ρωτάω ευθέως τους υπευθύνους: Είναι αδράνεια; Είναι αµέλεια; Είναι ανικανότητα το γεγονός ότι από τους πέντε Σταθµούς Μεταφόρτωσης Απορριµµάτων που προέβλεπε ο περιφερειακός Σχεδιασµός του 2003 για την Αττική, σήµερα 2011, έχει δηµοπρατηθεί µόνον ο ένας στην Τροιζηνία και µάλιστα πρόσφατα; οι υπόλοιποι πού είναι; Ας µας απαντήσουν κάποτε οι αρµόδιοι.
Ως περιφερειάρχης έχετε ξεκινήσει σειρά ηµερίδων µε στόχο τον διάλογο για τη διαχείριση των απορριµµάτων. ∆ιακρίνετε κάποια άλλη λύση στον ορίζοντα;
Η περιφέρεια Αττικής ξεκίνησε τη δράση της εντάσσοντας στον προϋπολογισµό του 2011 ποσό περίπου 1 εκατ. ευρώ µε σκοπό την ενίσχυση της ανακύκλωσης. Θα δώσουµε και άλλα αν χρειαστεί. Εγκαινιάσαµε στις 2 Μαρτίου τον διάλογο µε όλους τους εµπλεκόµενους φορείς: Κεντρική ∆ιοίκηση, περιφέρεια, δήµους, επιστήµονες, µελετητές εκπροσώπους τεχνολογιών. Η πρωτοβουλία µας έγινε αποδεκτή από όλους. Εξετάσαµε όλες τις προτάσεις για τους τρόπους αύξησης της πρόληψης, επαναχρησιµοποίησης και ανακύκλωσης. Είδαµε τα πλεονεκτήµατα και τα µειονεκτήµατα κάθε µεθόδου επεξεργασίας. Κρατάµε τον διάλογο ζωντανό και ανοιχτό. Το περιφερειακό Συµβούλιο Αττικής θα πάρει θέση µετά την ολοκλήρωση του διαλόγου. ολες οι απόψεις αποτελούν για µας σηµαντικά «εργαλεία». ∆εν αρκεί ο περιφερειακός Σχεδιασµός που ψηφίστηκε το 2003. οπου χρειάζεται, θα συµπληρωθεί. Θα προσαρµοστεί µε βάση τις ευρωπαϊκές οδηγίες έτσι ώστε να γίνει ασφαλής και φιλικός για το περιβάλλον και για τη ζωή των πολιτών.
Με πολλούς υπουργούς δεν υπάρχει συνεργασία για τη µεταφορά αρµοδιοτήτων
Ο ΠΈΡΊΦΈΡΈΊΑΡΧΗΣ ΑΤΤΊΚΗΣ δηλώνει πως δεν έχει χωριστό... βασίλειο από την Κεντρική Διοίκηση, αλλά ως πολιτικό πρόσωπο θα συγκρουστεί µε αυτήν για το συµφέρον των πολιτών. Ο κ. Σγουρός υποστηρίζει πλήρως τον «Καλλικράτη» που δεν πρέπει να αποτύχει, αλλά µιλάει και για υπουργούς µε τους οποίους δεν υπάρχει συνεργασία για τη µεταφορά αρµοδιοτήτων.
Συµπληρώνετε τέσσερις µήνες ως αιρετός εκπρόσωπος του «Καλλικράτη». Ποια θα χαρακτηρίζατε τη βασική δυσλειτουργία µε την οποία ήρθατε αντιµέτωπος;
Επαναλαµβάνω τηνπάγια θέση µου. Υπηρετώ την Αυτοδιοίκηση και τον πολίτη µε έναν µόνο στόχο: να βελτιωθεί η καθηµερινή ζωή όλων. Αλλωστε, τα προβλήµατα των πολιτών δεν έχουν κοµµατικό χρώµα.
Ο «Καλλικράτης» είναι η µοναδική διοικητική µεταρρύθµιση που έχει ανάγκη ο τόπος µας. Δεν πρέπει να αποτύχει. Στην εφαρµογή του παρουσιάζονται προβλήµατα ως προς τις αρµοδιότητες και ως προς τη διαχείριση του ΕΣΠΑ, τα οποία έχουν µεταβατικό χαρακτήρα. Πρέπει όµως να αυξήσουµε την απορροφητικότητα και την αποτελεσµατικότητα των πόρων. Να συµβάλουµε µε δυναµισµό και όχι µε γκρίνιες ώστε να λειτουργήσει ολοκληρωτικά ο «Καλλικράτης».
Βεβαίως και περιµένω, η κυβέρνηση που εισηγήθηκε και ψήφισε τον «Καλλικράτη», να στηρίξει όλες τις περιφέρειες. Αλλιώς, θα φέρει το βάρος µιας συνολικής αποτυχίας του θεσµού. Ανταποκρινόµαστε άµεσα στις προσκλήσεις και έχουµε άριστη συνεργασία, σε επίπεδο µεταφοράς αρµοδιοτήτων, µε ορισµένους από τους υπουργούς. Δεν συµβαίνει όµως το ίδιο µε το σύνολό τους. Η ευθύνη απέναντι στους πολίτες απαιτεί πλήρη Συχνά η Ενωση Περιφερειών στην οποία προεδρεύετε στέλνει επιστολές προς υπουργούς, όπου καταγράφει αλληλοκάλυψη αρµοδιοτήτων. Τι ακριβώς συµβαίνει;
συναίνεση και συνεργασία. Ας το καταλάβουν όλοι, όσο είναι καιρός! Συχνά η Ενωση Περιφερειών στην οποία προεδρεύετε στέλνει επιστολές προς υπουργούς, όπου καταγράφει αλληλοκάλυψη αρµοδιοτήτων. Τι ακριβώς συµβαίνει;
Η κυβέρνηση πρέπει να ακούει τους περιφερειάρχες. Βρίσκονται πιο κοντά στους πολίτες. Αφουγκράζονται τις ανάγκες τους. Οχι για τα µεγάλα και ταιδεώδη, αλλά για τα µικρά και καθηµερινά προβλήµατα. Σε αυτά οφείλουµε να επικεντρωθούµε.
Ο «Καλλικράτης» διανύει ένα σηµαντικό διάστηµα προσαρµογής, το οποίο έχει ανάγκη για να µπορέσουν να λειτουργήσουνευεργετικά προς τους πολίτες όλες οι θετικές αλλαγές.
Θα σας πω ένα απλό παράδειγµα. Σε λίγες ηµέρες αρχίζουνοι Πανελλαδικές Εξετάσεις και ενώ δεν έχουµε αρµοδιότητες, το υπουργείο Παιδείας θεωρείπως οι αιρετές περιφέρειες είναι αρµόδιες να καλύψουν τα λειτουργικά έξοδα (µισθώµατα και γραφική ύλη)
των Γραφείων καιΔιευθύνσεων Πρωτοβάθµιας και Δευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης. Οπως αντιλαµβάνεστε, δεν µπορεί το κεντρικό κράτος να εκχωρεί αρµοδιότητες χωρίς τους αντίστοιχους πόρους. Δεύτερο παράδειγµα, η άποψη του υπουργείου Οικονοµικών πως οι αποφάσεις για πληρωµές λόγω παρελθουσών δικαστικών αποφάσεων, όπως έγινε µε τιςαποζηµιώσεις των οικογενειών τωνθυµάτων της Ρικοµέξ,πρέπει να επιβαρύνουν τους προϋπολογισµούς των περιφερειών. Είναι άδικο και αναποτελεσµατικό.
Εχει εκπονήσει ποτέ µελέτη το υπουργείο Οικονοµικών για το τι προσφέρει η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε επίπεδο εσόδων στην Κεντρική Διοίκηση; Γνωρίζει το υπουργείο πως οι Διευθύνσεις Μεταφορών δίνουν 1 δισ. ευρώ στην Κεντρική Διοίκηση; Εχει αξιολογήσει ποτέ αυτή την αύξηση εσόδων; Μπορώ και εγώ να µπω σε στείρα αντιπαράθεση. Δεν θα το κάνω γιατί προέχει ο πολίτης της Αττικής.
Η οικονοµική κατάσταση είναι εξαιρετική δυσχερής. Πώς επηρεάζει αυτό τις περιφέρειες;
Η κρισιµότητα της στιγµήςείναι που αυξάνει το βάρος της ευθύνης µας απέναντι στη χώρα και τους πολίτες. Χρειαζόµαστε σωστή διαχείριση των πόρων, συγκεκριµένο έργο, απόλυτη διαφάνεια. Είναι οι κεντρικοί άξονες, βάσει των οποίων καταρτίσαµε τον πρώτοπροϋπολογισµό της πρώτης αιρετής περιφέρειας.
Τονίζω πως είµαι πολύ ευχαριστηµένος από το επίπεδο του διαλόγου που επικρατεί στο Περιφερειακό Συµβούλιο Αττικής. Μας βοηθά να κερδίσουµε το στοίχηµα. Να εξυπηρετήσουµε τον πολίτη µε συγκεκριµένο έργο και όχι µε µεγάλα λόγια. Συγκράτηση των λειτουργικών δαπανών, πραγµατοποίηση στοχευµένων έργων που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών, κοινωνικήπροστασία και θωράκισητων ευπαθών κοινωνικών οµάδων από τις δυσµενείς συνέπειες της οικονοµικής κρίσης που βιώνουµε.
Ως περιφερειάρχης της Αττικής, θεωρείτε τον εαυτό σας πολιτικό πρόσωπο ή απλώς σηµαντικό στέλεχος της διοικητικής και αυτοδιοικητικής λειτουργίας του κράτους;
Οποιος ασκεί τα δηµόσια καθήκοντά του κατόπιν λαϊκής εντολής, είναι αυτόχρηµα πολιτικό πρόσωπο. Ασκεί πολιτική εξουσία στο πλαίσιο των αρµοδιοτήτων του, όπως το ορίζουν το Σύνταγµα και οι νόµοι. Ως πρώτος αιρετός περιφερειάρχης της Αττικής, έχω καθήκον να δρω και πολιτικά προς το συµφέρον των πολιτών της Αττικής.
Αλλωστε, αυτό έπραξα και τα 8 χρόνια ως αιρετός νοµάρχης της Αθήνας. Και γι’ αυτό µε εξέλεξαν. Και για όσα µέσα από το πρόγραµµά µας υποσχεθήκαµε. Η ψήφος αυτή δεν προήλθε µόνον από τους οπαδούς του κόµµατος που µε στήριξε από τον πρώτο γύρο.
Ως εκ τούτου, έχω αυξηµένη πολιτική ευθύνη απέναντί τους, αλλά και απέναντι σε αυτούς που δεν µε ψήφισαν διότι δεσµεύτηκα ότι µετά την 1η Ιανουαρίου δεν θακυµατίζουν κοµµατικές σηµαίες στην περιφέρεια.
Γνωρίζω τα όριά µου αλλά και τα δικαιώµατά µου. Οι υπουργοί διορίζονται και παύονται από τον Πρωθυπουργό, οι περιφερειάρχες από τον λαό. Κορυφαίο µέληµά µου είναι να συνεργάζοµαι µε την Κεντρική Διοίκηση. Δεν έχω χωριστό βασίλειο. Αν όµως το συµφέρον των συµπολιτών µου το απαιτήσει θα συγκρουσθώ µαζί της, ασκώντας τα νόµιµα καθήκοντά µου. Αυτή είναι η πεµπτουσία της δηµοκρατίας.
πηγή: ΤΑ ΝΕΑ
΄Ήαλλάζουµε νοοτροπία στη διαχείριση των αποβλήτων ή βουλιάζουµε και πνιγόµαστε στα σκουπίδια, επισηµαίνει ο περιφερειάρχης της Αττικής Γιάννης Σγουρός χρησιµοποιώντας τη φράση του Πρωθυπουργού. Τάσσεται υπέρ της εφαρµογής του Περιφερειακού Σχεδιασµού, ενώ ενόψει της ανάληψηςτης αρµοδιότητας από την περιφέρεια έχει αρχίσει διάλογο Ζήσαµε µήνες µε µπλόκα και επεισόδια στην Κερατέα. Θεωρείτε δικαιολογηµένες τις αντιδράσεις των κατοίκων ή πιστεύετε πως πρέπει να προχωρήσει η κατασκευή του ΧΥΤΥ;
ώστε να συµπληρωθεί και να προσαρµοστεί. Ζήσαµε µήνες µε µπλόκα και επεισόδια στην Κερατέα. Θεωρείτε δικαιολογηµένες τις αντιδράσεις των κατοίκων ή πιστεύετε πως πρέπει να προχωρήσει η κατασκευή του ΧΥΤΥ;
Τώρα που τελείωσαν τα πείσµατα, οι λαϊκισµοί, οι δικαστικές διαµάχες, ένα ζήτηµα είναι το σηµαντικό που αποµένει κατά τη γνώµη µου: η αξιοπιστία του κράτους που δεν ήταν πάντα αυτονόητη. Οι κάτοικοι δεν πιστεύουν ή τους λένε να µην πιστεύουν. Και αφού µιλάµε γιαπίστη, αναρωτιέµαιγιατί οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας στην Ανατολική Αττική «ευλογούσαν» τη βία; Θα ευλογούσαν και εµένα αν πετούσα µια µολότοφ; Ας σοβαρευτούµε επιτέλους. Ή σωφροσύνη να µην εκλαµβάνεται ως αδυναµία!
Ως ο πρώτος αιρετός περιφερειάρχης της Αττικής δεσµεύοµαι ότι η αυστηρή εφαρµογή της ευρωπαϊκής και της ελληνικής νοµοθεσίας, οι τεχνολογίες των εργοστασίων, οι δρόµοι πρόσβασης, η ποιότητα των κατασκευών δεν θα επιβαρύνουν τη ζωήτων πέντε εκατοµµυρίων κατοίκων της Αττικής.Εχω τις ίδιες ανησυχίες µαζί τους και θα πρωτοστατήσω για να γίνει η ζωή µας καλύτερη.
∆εν προκρίνουµε και δεν απορρίπτουµε καµία τεχνολογία. Θέλουµε την τεχνολογία που θα πληροί τους περιβαλλοντικούς όρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα είναι η οικονοµικότερη. Ή µακροπρόθεσµη οριστικήλύση είναι µία: ανακύκλωση στην πηγή – στο σπίτι, στη γειτονιά. Αυτή είναιη προτεραιότητα µου.
Στη «µάχη»της Κερατέας, δεν µπορεί να υπάρχουν µόνο νικητές ή µόνο νικηµένοι. ∆ηλαδή, τι θα γίνει αν αύριο δικαιολογηµένα οι κάτοικοιτης Φυλής κλείσουντη χωµατερή; Θα έχουµε εµφύλιο στην Αττική;
Σε λίγους µήνες η αρµοδιότητα διαχείρισης των απορριµµάτων θα βρίσκεται στα χέρια σας. Το έργο όµως δεν θα έχει ολοκληρωθεί, ή µπορεί και να µην έχει ουσιαστικά ξεκινήσει. Τι θα κάνετε;
Πρέπει όλοι να καταλάβουµε πως όσο καθυστερούν οι διαδικασίες εκτέλεσης του Περιφερειακού Σχεδιασµού, οι µελέτες και οι δηµοπρατήσεις των έργων, οχρόνος τρέχει εις βάρος των πολιτών της Αττικής, των παιδιών µας. Τα σκουπίδια πολλαπλασιάζονται µε εφιαλτικούς ρυθµούς, γίνονταιπεδίo ανταγωνισµού, οικονοµικών και τεχνολογικών συµφερόντων. Θα περάσει µία πενταετία περιµένοντας τι; Να πνιγεί η Αττική; Ή φράση του Πρωθυπουργού, «ή αλλάζουµε ή βουλιάζουµε», έχει απόλυτη εφαρµογή στην περίπτωση αυτή. Ή αλλάζουµε νοοτροπία στη διαχείριση των στερεών και υγρών αποβλήτων ή βουλιάζουµεκαι πνιγόµαστε στα σκουπίδια καιστα λύµατα. Εχουµεξεκινήσει αγώναδρόµου για να ξεπεράσουµε τα προβλήµατα. Τυπικά, την αρµοδιότητα θα την έχουµε την 1η Ιουλίου.
Τα έργα στο Γραµµατικόέχουν προχωρήσει. Στην περίπτωση της Κερατέας, υπάρχει κίνδυνοςνα χαθούν σηµαντικοί πόροι αλλά και ναεπιβληθούν µεγάλαπρόστιµα από τηνΕυρωπαϊκή Ενωση. Αντέχουν οι πολίτες, εν µέσωτέτοιας οικονοµικήςκρίσης, να πληρώνουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κάθε µήνα;
Θα εφαρµοστεί ο Περιφερειακός Σχεδιασµός
Από τον ∆ήµο Λαυρεωτικής αντιπροτείνουν άλλη λύση µε τη δηµιουργία µονάδας στο ΒΙΟΠΑ Κερατέας. Στη ∆υτική Αττική δηλώνουν όµως πως θα φέρει νέες καθυστερήσεις. Πώς θα συγκεράσετε τις διαφορετικές απόψεις;
Εχω δεσµευθεί ως αιρετός περιφερειάρχης για παροχή ίσων συνθηκών και ποιότητας ζωής και στις δυτικές και στις ανατολικές περιοχές. Και στις δύο περιοχές οι κάτοικοι έχουν δικαιώµατα και υποχρεώσεις.
ο περιφερειακός σχεδιασµός, προϊόν ετών από κυβερνήσεις, φορείς, επιστήµονες κ.λπ., πρέπει να εφαρµοστεί έστω και µε προσαρµογές, µε διάλογο και µε νέες δεσµεύσεις. Σε αυτήν την κρίσιµη περίοδο που διανύουµε, οι πολίτες δεν έχουν άλλες αντοχές. ∆εν υπάρχουν περιθώρια να χάνονται ευκαιρίες. Ή να διχάζεται η κοινωνία λόγω έλλειψης πολιτικής επικοινωνίας.
Και ρωτάω ευθέως τους υπευθύνους: Είναι αδράνεια; Είναι αµέλεια; Είναι ανικανότητα το γεγονός ότι από τους πέντε Σταθµούς Μεταφόρτωσης Απορριµµάτων που προέβλεπε ο περιφερειακός Σχεδιασµός του 2003 για την Αττική, σήµερα 2011, έχει δηµοπρατηθεί µόνον ο ένας στην Τροιζηνία και µάλιστα πρόσφατα; οι υπόλοιποι πού είναι; Ας µας απαντήσουν κάποτε οι αρµόδιοι.
Ως περιφερειάρχης έχετε ξεκινήσει σειρά ηµερίδων µε στόχο τον διάλογο για τη διαχείριση των απορριµµάτων. ∆ιακρίνετε κάποια άλλη λύση στον ορίζοντα;
Η περιφέρεια Αττικής ξεκίνησε τη δράση της εντάσσοντας στον προϋπολογισµό του 2011 ποσό περίπου 1 εκατ. ευρώ µε σκοπό την ενίσχυση της ανακύκλωσης. Θα δώσουµε και άλλα αν χρειαστεί. Εγκαινιάσαµε στις 2 Μαρτίου τον διάλογο µε όλους τους εµπλεκόµενους φορείς: Κεντρική ∆ιοίκηση, περιφέρεια, δήµους, επιστήµονες, µελετητές εκπροσώπους τεχνολογιών. Η πρωτοβουλία µας έγινε αποδεκτή από όλους. Εξετάσαµε όλες τις προτάσεις για τους τρόπους αύξησης της πρόληψης, επαναχρησιµοποίησης και ανακύκλωσης. Είδαµε τα πλεονεκτήµατα και τα µειονεκτήµατα κάθε µεθόδου επεξεργασίας. Κρατάµε τον διάλογο ζωντανό και ανοιχτό. Το περιφερειακό Συµβούλιο Αττικής θα πάρει θέση µετά την ολοκλήρωση του διαλόγου. ολες οι απόψεις αποτελούν για µας σηµαντικά «εργαλεία». ∆εν αρκεί ο περιφερειακός Σχεδιασµός που ψηφίστηκε το 2003. οπου χρειάζεται, θα συµπληρωθεί. Θα προσαρµοστεί µε βάση τις ευρωπαϊκές οδηγίες έτσι ώστε να γίνει ασφαλής και φιλικός για το περιβάλλον και για τη ζωή των πολιτών.
Με πολλούς υπουργούς δεν υπάρχει συνεργασία για τη µεταφορά αρµοδιοτήτων
Ο ΠΈΡΊΦΈΡΈΊΑΡΧΗΣ ΑΤΤΊΚΗΣ δηλώνει πως δεν έχει χωριστό... βασίλειο από την Κεντρική Διοίκηση, αλλά ως πολιτικό πρόσωπο θα συγκρουστεί µε αυτήν για το συµφέρον των πολιτών. Ο κ. Σγουρός υποστηρίζει πλήρως τον «Καλλικράτη» που δεν πρέπει να αποτύχει, αλλά µιλάει και για υπουργούς µε τους οποίους δεν υπάρχει συνεργασία για τη µεταφορά αρµοδιοτήτων.
Συµπληρώνετε τέσσερις µήνες ως αιρετός εκπρόσωπος του «Καλλικράτη». Ποια θα χαρακτηρίζατε τη βασική δυσλειτουργία µε την οποία ήρθατε αντιµέτωπος;
Επαναλαµβάνω τηνπάγια θέση µου. Υπηρετώ την Αυτοδιοίκηση και τον πολίτη µε έναν µόνο στόχο: να βελτιωθεί η καθηµερινή ζωή όλων. Αλλωστε, τα προβλήµατα των πολιτών δεν έχουν κοµµατικό χρώµα.
Ο «Καλλικράτης» είναι η µοναδική διοικητική µεταρρύθµιση που έχει ανάγκη ο τόπος µας. Δεν πρέπει να αποτύχει. Στην εφαρµογή του παρουσιάζονται προβλήµατα ως προς τις αρµοδιότητες και ως προς τη διαχείριση του ΕΣΠΑ, τα οποία έχουν µεταβατικό χαρακτήρα. Πρέπει όµως να αυξήσουµε την απορροφητικότητα και την αποτελεσµατικότητα των πόρων. Να συµβάλουµε µε δυναµισµό και όχι µε γκρίνιες ώστε να λειτουργήσει ολοκληρωτικά ο «Καλλικράτης».
Βεβαίως και περιµένω, η κυβέρνηση που εισηγήθηκε και ψήφισε τον «Καλλικράτη», να στηρίξει όλες τις περιφέρειες. Αλλιώς, θα φέρει το βάρος µιας συνολικής αποτυχίας του θεσµού. Ανταποκρινόµαστε άµεσα στις προσκλήσεις και έχουµε άριστη συνεργασία, σε επίπεδο µεταφοράς αρµοδιοτήτων, µε ορισµένους από τους υπουργούς. Δεν συµβαίνει όµως το ίδιο µε το σύνολό τους. Η ευθύνη απέναντι στους πολίτες απαιτεί πλήρη Συχνά η Ενωση Περιφερειών στην οποία προεδρεύετε στέλνει επιστολές προς υπουργούς, όπου καταγράφει αλληλοκάλυψη αρµοδιοτήτων. Τι ακριβώς συµβαίνει;
συναίνεση και συνεργασία. Ας το καταλάβουν όλοι, όσο είναι καιρός! Συχνά η Ενωση Περιφερειών στην οποία προεδρεύετε στέλνει επιστολές προς υπουργούς, όπου καταγράφει αλληλοκάλυψη αρµοδιοτήτων. Τι ακριβώς συµβαίνει;
Η κυβέρνηση πρέπει να ακούει τους περιφερειάρχες. Βρίσκονται πιο κοντά στους πολίτες. Αφουγκράζονται τις ανάγκες τους. Οχι για τα µεγάλα και ταιδεώδη, αλλά για τα µικρά και καθηµερινά προβλήµατα. Σε αυτά οφείλουµε να επικεντρωθούµε.
Ο «Καλλικράτης» διανύει ένα σηµαντικό διάστηµα προσαρµογής, το οποίο έχει ανάγκη για να µπορέσουν να λειτουργήσουνευεργετικά προς τους πολίτες όλες οι θετικές αλλαγές.
Θα σας πω ένα απλό παράδειγµα. Σε λίγες ηµέρες αρχίζουνοι Πανελλαδικές Εξετάσεις και ενώ δεν έχουµε αρµοδιότητες, το υπουργείο Παιδείας θεωρείπως οι αιρετές περιφέρειες είναι αρµόδιες να καλύψουν τα λειτουργικά έξοδα (µισθώµατα και γραφική ύλη)
των Γραφείων καιΔιευθύνσεων Πρωτοβάθµιας και Δευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης. Οπως αντιλαµβάνεστε, δεν µπορεί το κεντρικό κράτος να εκχωρεί αρµοδιότητες χωρίς τους αντίστοιχους πόρους. Δεύτερο παράδειγµα, η άποψη του υπουργείου Οικονοµικών πως οι αποφάσεις για πληρωµές λόγω παρελθουσών δικαστικών αποφάσεων, όπως έγινε µε τιςαποζηµιώσεις των οικογενειών τωνθυµάτων της Ρικοµέξ,πρέπει να επιβαρύνουν τους προϋπολογισµούς των περιφερειών. Είναι άδικο και αναποτελεσµατικό.
Εχει εκπονήσει ποτέ µελέτη το υπουργείο Οικονοµικών για το τι προσφέρει η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε επίπεδο εσόδων στην Κεντρική Διοίκηση; Γνωρίζει το υπουργείο πως οι Διευθύνσεις Μεταφορών δίνουν 1 δισ. ευρώ στην Κεντρική Διοίκηση; Εχει αξιολογήσει ποτέ αυτή την αύξηση εσόδων; Μπορώ και εγώ να µπω σε στείρα αντιπαράθεση. Δεν θα το κάνω γιατί προέχει ο πολίτης της Αττικής.
Η οικονοµική κατάσταση είναι εξαιρετική δυσχερής. Πώς επηρεάζει αυτό τις περιφέρειες;
Η κρισιµότητα της στιγµήςείναι που αυξάνει το βάρος της ευθύνης µας απέναντι στη χώρα και τους πολίτες. Χρειαζόµαστε σωστή διαχείριση των πόρων, συγκεκριµένο έργο, απόλυτη διαφάνεια. Είναι οι κεντρικοί άξονες, βάσει των οποίων καταρτίσαµε τον πρώτοπροϋπολογισµό της πρώτης αιρετής περιφέρειας.
Τονίζω πως είµαι πολύ ευχαριστηµένος από το επίπεδο του διαλόγου που επικρατεί στο Περιφερειακό Συµβούλιο Αττικής. Μας βοηθά να κερδίσουµε το στοίχηµα. Να εξυπηρετήσουµε τον πολίτη µε συγκεκριµένο έργο και όχι µε µεγάλα λόγια. Συγκράτηση των λειτουργικών δαπανών, πραγµατοποίηση στοχευµένων έργων που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών, κοινωνικήπροστασία και θωράκισητων ευπαθών κοινωνικών οµάδων από τις δυσµενείς συνέπειες της οικονοµικής κρίσης που βιώνουµε.
Ως περιφερειάρχης της Αττικής, θεωρείτε τον εαυτό σας πολιτικό πρόσωπο ή απλώς σηµαντικό στέλεχος της διοικητικής και αυτοδιοικητικής λειτουργίας του κράτους;
Οποιος ασκεί τα δηµόσια καθήκοντά του κατόπιν λαϊκής εντολής, είναι αυτόχρηµα πολιτικό πρόσωπο. Ασκεί πολιτική εξουσία στο πλαίσιο των αρµοδιοτήτων του, όπως το ορίζουν το Σύνταγµα και οι νόµοι. Ως πρώτος αιρετός περιφερειάρχης της Αττικής, έχω καθήκον να δρω και πολιτικά προς το συµφέρον των πολιτών της Αττικής.
Αλλωστε, αυτό έπραξα και τα 8 χρόνια ως αιρετός νοµάρχης της Αθήνας. Και γι’ αυτό µε εξέλεξαν. Και για όσα µέσα από το πρόγραµµά µας υποσχεθήκαµε. Η ψήφος αυτή δεν προήλθε µόνον από τους οπαδούς του κόµµατος που µε στήριξε από τον πρώτο γύρο.
Ως εκ τούτου, έχω αυξηµένη πολιτική ευθύνη απέναντί τους, αλλά και απέναντι σε αυτούς που δεν µε ψήφισαν διότι δεσµεύτηκα ότι µετά την 1η Ιανουαρίου δεν θακυµατίζουν κοµµατικές σηµαίες στην περιφέρεια.
Γνωρίζω τα όριά µου αλλά και τα δικαιώµατά µου. Οι υπουργοί διορίζονται και παύονται από τον Πρωθυπουργό, οι περιφερειάρχες από τον λαό. Κορυφαίο µέληµά µου είναι να συνεργάζοµαι µε την Κεντρική Διοίκηση. Δεν έχω χωριστό βασίλειο. Αν όµως το συµφέρον των συµπολιτών µου το απαιτήσει θα συγκρουσθώ µαζί της, ασκώντας τα νόµιµα καθήκοντά µου. Αυτή είναι η πεµπτουσία της δηµοκρατίας.
πηγή: ΤΑ ΝΕΑ