Πανόραμα Φυλής

Πανόραμα Φυλής
Πανόραμα Φυλής e-mail : sillogos.panoramatos@gmail.com

Διαχειριστές του site.

Διαχειριστές του site έχουν οριστεί από το Δ.Σ. ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του συλλόγου.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ-ΕΞΩΡΑΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ " ΤΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ " Διεύθυνση: Πλατεία Άνοιξης Πανόραμα Δήμου Φυλής Αττικης. Τα γραφεία του Συλλόγου θα είναι ανοιχτά : Κάθε Πέπτη από 19:00 έως 21:00 και Κυριακή 11:00 εώς 13:00.

Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Χρέη εκατομμυρίων ευρώ στην ΕΥΔΑΠ από νερό και αποχέτευση

Περισσότερα από 30 εκατομμύρια ευρώ χρωστά ο πρώην δήμος Άνω Λιοσίων στην ΕΥΔΑΠ, καθώς όπως φαίνεται από τα στοιχεία που παρέθεσε στο δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος Φυλής Δημήτρης Μπουραίμης, επί τέσσερα χρόνια, η πρώην διοίκηση δεν απέδιδε, ως όφειλε, στην ΕΥΔΑΠ, το ποσό του νερού που πλήρωναν οι δημότες. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι η διοίκηση του Χρήστου Παππού παρέλαβε το 2007 χρέος στην ΕΥΔΑΠ ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ και τέσσερα χρόνια μετά, όχι απλώς δεν το μείωσε, αλλά το παρέδωσε σε διπλάσιο και πλέον ποσό…
Με την αμείλικτη πραγματικότητα των αριθμών να συνοδεύει τα επιχειρήματά του και την επιβεβαίωση ότι είναι ακόμα πιο τραγικό το ποσό που χρωστά ο πρώην δήμος για την αποχέτευση, ο κ. Μπουραίμης επιχείρησε να βάλει βαθιά το μαχαίρι στο κόκαλο. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία που παρουσίασε:

1) Το 2006 η τότε διοίκηση του δήμου Άνω Λιοσίων παρέδωσε χρέος από την ΕΥΔΑΠ 12 εκατομμύρια ευρώ με τις προσαυξήσεις ενώ το 2010, το χρέος είχε ανέλθει στα 28 εκατομμύρια μαζί με τις προσαυξήσεις.

2) Το 2007, αν και είχε κάνει χρήση 2.456.000 ευρώ, πλήρωσε 881.000 ευρώ.

3) Το 2008, αν και είχε κάνει χρήση 3.252.000 ευρώ, πλήρωσε 558.000 ευρώ.

4) Το 2009, αν και είχε κάνει χρήση 3.000.000 ευρώ, πλήρωσε 134.000 ευρώ.

5) Το 2010, αν και είχε κάνει χρήση 2.697.000 ευρώ, πλήρωσε 15.000 ευρώ.

«Αν έχεις εισπράξει περισσότερα χρήματα από όσα έχεις αποδώσει και δεν τα έχεις δικαιολογήσει σε συντήρηση ή αλλαγή δικτύου, πάει να πει ότι έχεις κλέψει τους δημότες σου. Αν, για παράδειγμα, το 2010 έχεις εισπράξει πάνω από 15 χιλιάδες και δεν τα έχεις αποδώσει, έχεις κάνει χοντρή παρανομία και πας για απιστία» υπογράμμισε ο δήμαρχος Φυλής.

Ο ίδιος, εξάλλου, επιβεβαίωσε το χρωστούμενο ποσό στην ΕΥΔΑΠ, καθώς και ότι υπάρχει κατάσχεση ενώ χαρακτήρισε τραγικό το θέμα της αποχέτευσης. «Εμείς έχουμε το θάρρος να το αντιμετωπίσουμε διότι δεν εκλεγήκαμε για να κρυφτούμε ή να πούμε, άστο θα το βρουν οι άλλοι. Όταν γίνεται ένα έργο αποχέτευσης, το 22% αποδίδεται στην ΕΥΔΑΠ αλλά από τον πρώην δήμο Άνω Λιοσίων, δεν αποδιδόταν» υπογράμμισε. Επεσήμανε δε, ότι το θέμα του νερού πρέπει να λυθεί, «για να μπορούμε να στεκόμαστε όρθιοι και να διαπραγματευόμαστε χωρίς βαρίδια και εξαρτήσεις…».

Αντιδράσεις για τα τέλη ύδρευσης

Ιδιαίτερη και έντονη ήταν η συζήτηση που έγινε για το θέμα της ύδρευσης, καθώς ο νόμος ορίζει πλέον ενιαίο τιμολόγιο για όλους τους συνενούμενους δήμους. Όπως διευκρίνισε η αρμόδια αντιδήμαρχος Έλλη Κατσανού, η δημοτική ενότητα Ζεφυρίου έχει τιμολόγιο της ΕΥΔΑΠ ενώ διαφορετικά τιμολόγια είχαν οι πρώην δήμοι Άνω Λιοσίων και Φυλής, με αποφάσεις των δημοτικών τους συμβουλίων.

«Ο νόμος ορίζει ενιαίο τιμολόγιο για όλους τους δήμους που συνενώνονται. Τις αποφάσεις μπορούμε να τις αλλάξουμε αλλά όχι το τιμολόγιο της ΕΥΔΑΠ» τόνισε και πρότεινε να καθοριστούν τα τέλη που έχει η ΕΥΔΑΠ στο Ζεφύρι, προκειμένου να υπάρχει δικαιοσύνη στην ενοποιημένη πόλη. Στην αντίδραση δε της αντιπολίτευσης, η κα Κατσανού αναρωτήθηκε αν τα μέλη της θέλουν οι κάτοικοι του Ζεφυρίου να πληρώνουν πιο ακριβά το νερό από τα Άνω Λιόσια και τη Φυλή και να μην υπάρχει δικαιοσύνη για όλους τους δημότες.

Την ανάγκη να μην υπάρχει άνιση μεταχείριση δημοτών, επεσήμανε ο Χρήστος Παππούς, γι΄ αυτό και πρότεινε να επιδοτηθούν τα 3 χιλιάδες σπίτια που έχει το Ζεφύρι, να αγοραστεί το δίκτυο του Ζεφυρίου και παράλληλα να μειωθεί 10% το ενιαίο τιμολόγιο. Ο πρώην δήμαρχος υπεραμύνθηκε των πεπραγμένων της διοίκησής του όσον αφορά στο χρέος στην ΕΥΔΑΠ, υποστήριξε ότι είχε κάνει διακανονισμό τον οποίο μέχρι τα μέσα του 2009 πλήρωνε κανονικά και επιτέθηκε στον Δημήτρη Μπουραίμη διότι οι κάτοικοι της Φυλής δεν πληρώνουν το νερό.

Δημήτρης Μπουραίμης:«Το νερό είναι πλούτος…»

Με την επισήμανση ότι το νερό είναι πλούτος και ότι η ανάπτυξη στη Φυλή ήρθε, λόγω ακριβώς της δυνατότητας να υπάρχει περισσότερο νερό και να διατίθεται στους δημότες με χαμηλό κόστος, ο Δημήτρης Μπουραίμης απάντησε στις κατηγορίες για το γεγονός ότι οι κάτοικοι της περιοχής δεν πληρώνουν τέλη. «Ο πρώην δήμος Φυλής πλήρωνε το νερό με βάση τρεις αποφάσεις – η τελευταία το 1979 – τις οποίες έχουν αποδεχθεί όσοι θέλουν να είναι δημότες Φυλής, που αναφέρουν ότι θα το πληρώνουν σε έμμεση φορολογία. Ο κάτοικος της Φυλής δεν πληρώνει το νερό κατά τη χρήση του αλλά το συνολικό κόστος διαιρείται δια των χρηστών» τόνισε, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτό θα αλλάξει.

Απαντώντας, εξάλλου, στις επικρίσεις για την αύξηση στα τέλη ύδρευσης, είπε ότι δεν μπορεί να αλλάξει η σύμβαση του Ζεφυρίου ενώ πουθενά στον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ δεν προβλέπεται αυτονομία στη διαδικασία της λειτουργίας των δημοτικών κοινοτήτων. Αντιθέτως, πρέπει να υπάρχει ισονομία και οι δημότες να έχουν ίδιο τιμολόγιο. «Μακάρι να φτάσουμε σε ένα επίπεδο να είμαστε αυτοδιαχειριζόμενοι. Πρέπει να ξέρετε, όμως, ότι μέχρι σήμερα η περιοχή μας αγόραζε νερό και δεν το πλήρωνε. Η αμείλικτη πραγματικότητα είναι ότι έχουμε ένα κατασχετήριο 30 και πλέον εκατομμύρια ευρώ και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Στο επόμενο χρονικό διάστημα θα κάνουμε μνημόνιο συνεννόησης, βάσει του οποίου θα κάνουμε την προγραμματική σύμβαση με την ΕΥΔΑΠ και στο εξής δεν θα χρωστάμε σε κανέναν» σημείωσε.

Τέλος, να αναφερθεί ότι προσπάθεια να αποκαταστήσει την αλήθεια, όπως είπε, για το νερό της Φυλής, κατέβαλε ο Βαγγέλης Βάθης, της παράταξης ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ. Ο κ. Βάθης τόνισε ότι οι κάτοικοι με προσωπική εργασία, τα μέσα που διέθεταν τότε και με μια ηρωική προσπάθεια για την οποία έχουν τιμηθεί, έφεραν το νερό στην πόλη και πρόσθεσε ότι εξακολουθεί ένα μεγάλο ποσοστό του νερού της Πάρνηθας να έρχεται στις δεξαμενές του πρώην δήμου Φυλής.