Πανόραμα Φυλής

Πανόραμα Φυλής
Πανόραμα Φυλής e-mail : sillogos.panoramatos@gmail.com

Διαχειριστές του site.

Διαχειριστές του site έχουν οριστεί από το Δ.Σ. ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του συλλόγου.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ-ΕΞΩΡΑΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ " ΤΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ " Διεύθυνση: Πλατεία Άνοιξης Πανόραμα Δήμου Φυλής Αττικης. Τα γραφεία του Συλλόγου θα είναι ανοιχτά : Κάθε Πέπτη από 19:00 έως 21:00 και Κυριακή 11:00 εώς 13:00.

Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τους δήμους με επιτροπεία και πειθαρχία


Αυστηρή επιτροπεία, δημοσιονομική προσαρμογή και παρατηρητήριο εκτέλεσης των προϋπολογισμών φέρνει με το «καλημέρα», το 2013. Ήδη το υπουργείο Οικονομικών έχει υπογράψει τις σχετικές αποφάσεις ενώ σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), ο αναπληρωτής υπουργός Χρήστος Σταικούρας τονίζει πως οι δήμοι οφείλουν να επιδείξουν απόλυτη δημοσιονομική πειθαρχία.
Ισοσκελισμένοι πρέπει να είναι οι προϋπολογισμοί των δήμων ενώ τα έσοδα που προβλέπονται για το 2013 δεν θα πρέπει να είναι πάνω από 30% σε σχέση με το 2012. Επιπλέον, θα υποχρεώνονται σε περικοπές δαπανών μέσα σε 15 ημέρες, αν υπάρχει απόκλιση άνω του 10% ενώ τα έσοδα από ανταποδοτικά τέλη δεν θα πρέπει να καλύπτουν άλλες δαπάνες, παρά μόνο τους σκοπούς για τους οποίους θεσπίστηκαν.
«Κόκκινο» πανί για τους δημάρχους αποτελεί πάντως το καθεστώς επιτροπείας που εισάγεται στους υπερχρεωμένους δήμους, στους οποίους η δημοτική αρχή θα υποχρεώνεται να συντάσσει μηνιαίες εκθέσεις. Αν από αυτές διαπιστωθεί ότι ο δήμος παρεκκλίνει των στόχων, θα περικόπτονται οι ΚΑΠ και θα επιβάλλονται νέα τέλη. Επιπλέον, στο υπουργείο εσωτερικών δημιουργείται παρατηρητήριο εκτέλεσης του προυπολογισμού στους ΟΤΑ, μέσω του οποίου θα τίθενται σε έλεγχο τριμηνιαίοι δημοσιονομικοί στόχοι.
Αν παρατηρηθεί απόκλιση πάνω από 10%, το Παρατηρητήριο θα διαμορφώνει προτάσεις για το πώς μπορούν να συμμαζευτούν οι δαπάνες. Στο ενδεχόμενο να συνεχίζει να υπάρχει απόκλιση, μετά την πάροδο έξι μηνών, το υπουργείο θα απαντά με αυτόματη είσοδο του δήμου σε καθεστώς εξυγίανσης. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο δήμος θα πρέπει να αυξήσει τα έσοδά του, διεκδικώντας οφειλές από δημότες, αναστέλλοντας προσλήψεις και αυξάνοντας τα ίδια έσοδα από φόρους, τέλη και εισφορές.