Πανόραμα Φυλής

Πανόραμα Φυλής
Πανόραμα Φυλής e-mail : sillogos.panoramatos@gmail.com

Διαχειριστές του site.

Διαχειριστές του site έχουν οριστεί από το Δ.Σ. ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του συλλόγου.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ-ΕΞΩΡΑΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ " ΤΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ " Διεύθυνση: Πλατεία Άνοιξης Πανόραμα Δήμου Φυλής Αττικης. Τα γραφεία του Συλλόγου θα είναι ανοιχτά : Κάθε Πέπτη από 19:00 έως 21:00 και Κυριακή 11:00 εώς 13:00.

Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ: Απαιτείται συντονισμός για την καταπολέμηση της παραβατικότητας.


         
          

ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

Ελευσίνα, 5 Ιουλίου 2012
Ταχ. Δ/νση:             Ταχ. Κώδικας:      Τηλέφωνο:            Τηλεομοιοτυπία:
Πληροφορίες:
Ηλεκτρ. Δ/νση: 
Ηρώων Πολυτεχνείου 78
192 00  -  ΕΛΕΥΣΙΝΑ
213 2047 060
210 5560807
Μηλιδάκης Ιωάννης
imilidakis@patt.gov.gr






ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Έκτακτη σύσκεψη Σ.Ο.Π.Π. στην Αντιπεριφέρεια Δυτικής Αττικής



Έκτακτη σύσκεψη του ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ         (Σ.Ο.Π.Π.) συγκάλεσε η Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής κα Σταυρούλα Δήμου στα γραφεία της Αντιπεριφέρειας Δυτικής Αττικής στις 3/7/2012. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Δήμαρχοι της περιοχής κ.κ. Νικόλαος Μελετίου (Ασπροπύργου), Γεώργιος Τσουκαλάς (Ελευσίνας), Δημήτρης Μπουραΐμης (Φυλής), Γεώργιος Δρίκος (Μάνδρας – Ειδυλλίας), ακόμα ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής κ. Γεώργιος Φουντάς, ο κ. Ιωάννης Ηλίας Περιφερειακός Σύμβουλος, ο κ. Ιωάννης Κοπίτας εκ μέρους της Αυτοτελούς Διέυθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, ο Γενικός Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδας ΕΛ.ΑΣ. Υποστράτηγος κ. Ανδρέας Κατσιμπέρης, ο Διοικητής της 112 Πτέρυγας Μάχης Ταξίαρχος κ. Κωνσταντίνος Μπελούλης, ο Διοικητής της Διοίκησης Π.Υ. Δυτικής Αττικής κ. Δημήτριος Τρόντζας, η Δασάρχης Αιγάλεω κα Ειρήνη Σούρα, πλήθος αξιωματούχων των Σωμάτων Ασφαλίας και των Ενόπλων Δυνάμεων και υψηλόβαθμοι υπηρεσιακοί παράγοντες.



Η Αντιπεριφερειάρχης κα Δήμου αφού ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους για την ανταπόκρισή τους στο κάλεσμά της μπήκε κατευθείαν στο θέμα λέγοντας:  



«Σκοπός της σημερινής σύσκεψης είναι:



·         Να εξετάσουμε την εφαρμογή του μέτρου προληπτικής απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων, καθώς και παραμονής εκδρομέων σε δασικές περιοχές και

·         Να υιοθετήσουμε μέτρα πρόληψης και ετοιμότητας για την αντιμετώπιση πυρκαγιών σε καταυλισμούς Ρομά, στην περιοχή Δυτικής Αττικής.



Όπως γνωρίζετε στις 20 Ιουνίου εκδόθηκε απόφαση για απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε δασικές και «ευπαθείς» περιοχές της Δυτ. Αττικής, όταν υπάρχει υψηλός βαθμός επικινδυνότητας  εκδήλωσης πυρκαγιάς.



Αυτό που πρέπει να μας απασχολήσει σήμερα είναι να βρούμε τρόπους ώστε να υπάρξει εύρυθμη συνεργασία των αρμόδιων υπηρεσιών για να εξασφαλιστεί η εφαρμογή και η τήρηση του μέτρου.



Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ένα μεγάλο μέρος της εφαρμογής πέφτει στους  Δήμους όπου όταν ενημερωθούν για υψηλό βαθμό επικινδυνότητας  οφείλουν να συνεργαστούν με την Τροχαία ώστε να εφαρμοστεί στην πράξη το μέτρο της απαγόρευσης.  Η  απόφαση που εκδόθηκε θα πρέπει να αποσταλεί και να αναρτηθεί στα Δημοτικά Καταστήματα, στους Συλλόγους των περιοχών για να ενημερωθούν οι κάτοικοι.



Το δεύτερο θέμα σχετίζεται με τις συχνές εκδηλώσεις πυρκαγιών που προέρχονται από τους καταυλισμούς Ρομά στην περιοχή μας.



Οι πυρκαγιές προέρχονται από την καύση καλωδίων και ελαστικών, και μπορεί να λάβουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις εφόσον υπάρχουν κοντά ξερά χόρτα, ενώ στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι. Δυστυχώς από ένα ανάλογο περιστατικό καύσης καλωδίων και ελαστικών στον καταυλισμό του Στρίφι Ελευσίνας ξεκίνησε μια από τις δυσκολότερες πυρκαγιές, την Τετάρτη 20 Ιουνίου, που με τη βοήθεια των ισχυρών ανέμων απείλησε το αεροδρόμιο Ελευσίνας και επεκτάθηκε σε παρακείμενη χορτολιβαδική και αγροτική έκταση. Η μάχη με τις φλόγες στοίχισε τη ζωή ενός 28 χρονου πυροσβέστη ο οποίος αισθανόμενος δυσφορία από την εισπνοή των  επικινδύνων απαερίων της φωτιάς, μετακομίστηκε στο Θριάσιο Νοσοκομείο όπου και κατέληξε.



 Η μεγάλη συχνότητα των πυρκαγιών αυτών στους καταυλισμούς Ρομά, όχι μόνον απασχολεί σε καθημερινή σχεδόν βάση την Πυροσβεστική Υπηρεσία, με κινητοποίηση όλων των μέσων  και  του προσωπικού της, αλλά και δημιουργεί προβλήματα στην άμεση αντιμετώπιση άλλων συμβάντων που είναι πιθανόν να εκδηλωθούν  την ίδια χρονική περίοδο.



Όπως όλοι αντιλαμβάνεστε το πρόβλημα με τους  Ρομά είναι δύσκολο, με  διάφορες προεκτάσεις.  Από την άλλη όμως μεριά  ανακύπτουν σοβαρά ζητήματα υποβάθμισης του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής μας.



Με στόχο λοιπόν τον περιορισμό εκδηλώσεων πυρκαγιών στους οικισμούς Ρομά και την αποτροπή επέκτασής των στην ευρύτερη περιοχή (εγκαταστάσεις, οικισμοί, δασικές εκτάσεις), απαιτείται η άμεση λήψη μέτρων, όπως:



·         ο καθαρισμός και η αποψίλωση των περιοχών με χαμηλή βλάστηση γύρω από τους καταυλισμούς των Ρομά. Οι δήμοι οφείλουν να ενημερώσουν τους ιδιοκτήτες οικοπέδων και να προχωρήσουν στον καθαρισμό των δημοσίων  και ιδιωτικών χώρων από τα ξερά χόρτα εφόσον οι ιδιοκτήτες δεν προβούν οι ίδιοι σε ενέργειες.



·         ο συντονισμός και η μέγιστη συνεργασία των εμπλεκόμενων  Αρχών (Πυροσβεστικών- Αστυνομικών).



·         Προσωπικά θα πρότεινα να εξευρεθούν χώροι σε αγροτικές περιοχές εκτός Αττικής όπου θα εγκατασταθούν σε τροχόσπιτα με κατάλληλες υποδομές ώστε να εκλείψουν οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης που παρατηρούνται.  Ευθύνη εδώ έχουν και οι Δήμοι όπου οφείλουν να βρουν χώρους κατάλληλους, μετά από γνωμοδότηση της Υγειονομικής Υπηρεσίας, στις οποίες θα εγκατασταθούν με απόφαση του Γεν. Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης.  Εδώ θα πρέπει να σας υπενθυμίσω το με αρ. πρωτ. Φ.011/1071/89728/ 29-6-2012 έγγραφο της Αυτοτελής Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας όπου ζητάει να πληροφορηθεί ¨Αν οι χώροι καταυλισμού των Ρομά, έχουν καθοριστεί ως κατάλληλοι με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης (σύμφωνα με το άρθρο 2 της ΚΥΑ Γ.Π. 23641/2003).



·         Τέλος θα πρέπει να αναζητηθεί μια λύση όπου με νόμιμο τρόπο θα μπορούν οι Ρομά να παραδίδουν με παραστατικά τα υλικά που συλλέγουν, χωρίς οι ίδιοι να προχωρούν σε κάποια μορφής μεταποίηση τους, πολύ δε περισσότερο να τα καίνε ανεξέλεγκτα.



Θα ήθελα κλείνοντας να θίξω και ένα άλλο σημαντικό θέμα για το οποίο θέλω να ακούσω και τις απόψεις σας. Αναφέρομαι  στο θέμα της αυξημένης παραβατικότητας που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τις πρόσφατες εκτεταμένες ζημιές σε εμπορικά καταστήματα, τον πετροπόλεμο, τους τραυματισμούς συνανθρώπων μας, που επακολούθησαν το τροχαίο ατύχημα που προκλήθηκε στα Άνω Λιόσια την Κυριακή των εκλογών και είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο ενός αστυνομικού και τον τραυματισμό ενός άλλου».

Καταλήγοντας η κα Δήμου τόνισε: «Παρόλο που η Περιφέρεια δεν έχει αρμοδιότητες στα παραπάνω θέματα, θεωρώ υποχρέωσή μας να δραστηριοποιηθούμε άμεσα και να μην κλείσουμε τα μάτια και τα αυτιά μας σε ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή μας. Οφείλουμε να συντονιστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και όλοι μαζί να συνεργαστούμε για την επίλυσή του. Σε ό,τι αφορά στις πυρκαγιές η Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής συνδράμει στο έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με τις υδροφόρες που διατηρεί σε διαρκή επιφυλακή».



Στη σύσκεψη τοποθετήθηκαν επί των θεμάτων οι Δήμαρχοι της περιοχής, οι αξιωματούχοι και οι υπηρεσιακοί παράγοντες, ο οποίοι και κατέθεσαν αναλυτικά προτάσεις για τα ζητήματα που ετέθησαν.



Η Αντιπεριφερειάρχης δεσμεύτηκε ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα παραδώσει «χάρτη προτάσεων», αποτελούμενο από τις προτάσεις που προέκυψαν από τη σύσκεψη, βάσει του οποίου σύσσωμη η ηγεσία της τοπικής αυτοδιοίκησης της Δυτικής Αττικής, θα προβεί σε διεκδικήσεις από τους αρμόδιους υπουργούς.     



Όλοι συμφώνησαν ότι τα προβλήματα χρίζουν άμεσης αντιμετώπισης και αποφασίστηκε να ζητηθεί η συνδρομή του Περιφερειάρχη Αττικής κου Γιάννη Σγουρού προκειμένου να οριστεί συνάντηση με τους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης για να τους ενημερώσουν εκτενώς τόσο για τα προβλήματα όσο και για τις προτάσεις που διατυπώθηκαν.