Πανόραμα Φυλής

Πανόραμα Φυλής
Πανόραμα Φυλής e-mail : sillogos.panoramatos@gmail.com

Διαχειριστές του site.

Διαχειριστές του site έχουν οριστεί από το Δ.Σ. ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του συλλόγου.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ-ΕΞΩΡΑΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ " ΤΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ " Διεύθυνση: Πλατεία Άνοιξης Πανόραμα Δήμου Φυλής Αττικης. Τα γραφεία του Συλλόγου θα είναι ανοιχτά : Κάθε Πέπτη από 19:00 έως 21:00 και Κυριακή 11:00 εώς 13:00.

Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Απάντηση του Γιάννη Ραγκούση σε ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα για τη διαχείριση απορριμμάτων

Σε νέο Εθνικό Σχεδιασμό για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, θα προχωρήσει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιάννης Ραγκούσης, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε για τη διαχείριση απορριμμάτων στον νομό Αττικής, στη Βουλή, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.
Όπως επισημαίνει ο κ. Ραγκούσης, στον νέο Εθνικό Σχεδιασμό βασικό ρόλο θα έχουν η προώθηση προγραμμάτων μείωσης των αποβλήτων, η προώθηση της διαλογής οργανικού κλάσματος στην πηγή, η κομποστοποίηση, αλλά και άλλες σημαντικές δράσεις ανακύκλωσης και ανάκτησης, έτσι ώστε να διασφαλιστεί, ότι μεσοπρόθεσμα θα επιτευχθεί μία σημαντική αλλαγή της καταναλωτικής συμπεριφοράς των πολιτών.
Οι παραγόμενες ποσότητες απορριμμάτων στην Αττική ξεπερνούν τους 2 εκατ. τόνους ετησίως και η συντριπτική πλειονότητά τους οδηγείται σε υγειονομική ταφή, ενώ μικρό ποσοστό, 10%, υπόκειται στην αναγκαία επεξεργασία πριν από την ταφή και περίπου άλλο τόσο ανακυκλώνεται. Έτσι, περισσότερο από 80% των απορριμμάτων οδηγείται προς ταφή στον ΧΥΤΑ Φυλής, επιβαρύνοντας μονόπλευρα εκατομμύρια κατοίκους της δυτικής Αττικής.
Σύμφωνα με τον υπουργό, μονόδρομο αποτελεί η άμεση δημοπράτηση μονάδων ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική, που θα καλύπτουν σχεδόν το 65% των παραγόμενων απορριμμάτων, έτσι ώστε, το αργότερο έως το 2014 η ποσότητα των απορριμμάτων που οδηγούνται προς ταφή να μην ξεπερνάει το ένα τέταρτο των παραγόμενων απορριμμάτων. Μονόδρομο αποτελεί, κατά τον υπουργό, και η επέκταση των προγραμμάτων ανακύκλωσης και προδιαλογής του οργανικού κλάσματος στην πηγή, έτσι ώστε οι εκτρεπόμενες ποσότητες να υπερτριπλασιαστούν, σε σχέση με σήμερα, εντός της επόμενης πενταετίας.
Σε ό,τι αφορά την κατασκευή ΧΥΤΥ, στη θέση Ομβριόκαστρο της Κερατέας, ο κ. Ραγκούσης είπε ότι, το έργο περιλαμβάνει μονάδα κομποστοποίησης προδιαλεγμένων οργανικών δυναμικότητας καθώς και κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων, μαζί με μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων και χώρο υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων. Αντίστοιχα έργα προβλέπονται στο Γραμματικό, ενώ μία ακόμα μονάδα κομποστοποίησης προδιαλεγμένου οργανικού προβλέπεται να κατασκευαστεί στη Φυλή.

 Είπε, τέλος, ότι δέσμευση της κυβέρνησης αποτελεί ότι τα Τεύχη Δημοπράτησης θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση.